Dags att vidga vyerna

I Sverige har vi överlag en stark uppfattning om hur vintern ska vara och framförallt vad som ska vara möjligt att göra på vintern. Tyvärr är det idag sällan vintrarna blir så som vi minns dem. Skridskor utomhus får bytas till skridskor under tak. Men tänk om vi i framtiden blir tvungna att göra avkall på alla de älskade vintersporterna?

Boka Alpresa när vintern sviker

Vintersporter är för många förknippade med nostalgi. Vasaloppet, skridskor på fotbollsplanen när man var liten och Alpint på TV till frukosten en lördag. Tyvärr händer det att vintrarna gör oss besvikna. Ingen vinter med snö och låga temperaturer innebär också färre skiddagar i pisten och kanske inga turer med längdskidorna. Ingen varm choklad i termos och ingen korvgrillning i backen. Nej, när vintern sviker får man istället åka utomlands för vintersporterna. Vidga sina vyer, till högre bergstoppar och säkrare snöprognoser. Idag är skidresor till st Anton i Österrike och andra liknande skidorter populära. Där kan man som sportälskande snökramare uppleva vintrarna så som vi tänker oss dem. Med fart nedför backen och matta ben på kvällarna.

Vad påverkar en kall vinter?

Vad som i dagsläget är den största faktorn för de väder som uppstår är hur isen på Arktis sjunker respektive stiger. I augusti under detta år hade isen i Norra ishavet nått sin lägsta nivå sedan man startade mätningarna i slutet av 1970 – talet. Den befintliga isen av de områdena som ännu inte har smält är också av sämre kvalitet i jämförelse med tidigare. Att isen nu smälter i rekordfart är något som påverkar vädret i hela världen. För invånarna i norra delarna av Europa är smältningen en signal på att de närmast kommande vintrarna kommer att bli både rika på snö och kalla. Medan man i andra delar av världen märker av effekterna i form av andra väder, som torka och varmare klimat.Här kan man läsa mer om hur Arktisisen påverkar.