Den manliga sporten?

Att ishockey klassas som en manlig sport är inget vi direkt hymlar om, de hårda tacklingarna där inte alltför sällan blodvite uppstår är vad samhället anser ”inget för kvinnor”. I omklädningsrummen genomsyras atmosfären av färsk svett, testosteron och herrparfym. Det talas om att män är bättre skapta för att utföra vissa aktiviteter och att de passar bättre till att göra vissa saker, detta stämmer självklart till viss del. Även om vi inte är villiga att erkänna det i första taget så är män och kvinnor fysiskt olika, män är naturligt starkare i grunden, men detta betyder inte att en man faktiskt är starkare än en kvinna. I dagens samhälle så skiljer sig faktiskt våra aktivitetsnivåer kraftigt åt.

 symboler för olika könKönsroller idag

I Sverige har vi varit ledande i att tänka mer jämställt men på senare år har det tänket stannat av helt. Bland annat har ett stort antal bloggerskor kommit in i mediavärlden och skapat nya ideal för unga tjejer, osunda ideal om kvinnlighet. Männen är mer förvirrade över vad som anses vara okej och om hur det manliga idealet ser ut. Är det stenhårda killar som gör illa sig och inte yppar ett ord eller är det mannen som törs bära en rosa skjorta och lägga ner tid på sitt utseende? Hur mycket tid är okej enligt samhällets normer?

I all hets glöms det lätt bort att man ska göra det man faktiskt tycker är kul och trivs själv med, en man får lukta parfym, ha fixat hår och gilla hockey, om det är det han verkligen gillar. Likaså får tjejer syssla med damhockey utan att vara mindre kvinnliga i sina intressen om det är vad de önskar.